Hornické pohádky


Rudolf Lukeš

Hluboko pod zemí, žili, byli dva maličcí permoníci...

Hluboko pod zemí, žili, byli dva maličcí permoníci...

Kniha vypráví o permonících Světýlkovi a Fousovi z dolu Řimbaba. A ptáte-li se, jak permoníci vypadají, jsou to mužíci, jeden s dlouhými vousy na bradě, druhý bez vousů, velcí, že by je ve vysoké trávě nebylo vidět. Ale jinak jsou oblečeni jako havíři. Jako oni mají vzadu kolem beder kůži, flek, na hlavě kápi a v ruce nosí kahanec. Jeden takový od nich mám.

Kdysi, to už je dávno, jsem na dole Řimbaba zachránil permoníka Fouse. Pokud si myslíte, že se permoníkům v dole nic stát nemůže, není to pravda. Fous se chodil každé ráno mýt k podzemnímu jezírku. A jak jinak, než s fajfkou v hubě. A taky byl domluvený s netopýrem Křížalou, že mu vždycky profrčí okolo vousů a trochu mu je přičísne, tak to měl Fous dobře zařízené.

Křížala tedy proletěl, ale zavadil mu přitom o fajfku a ta spadla do vody. A co čert nechtěl, jak se po ní Fous ohnal, už byl ve vodě taky. V jezírku je pořádná hloubka pro člověka, natož pro permoníka. Fous se začal topit, na rozdíl od své fajfky totiž neuměl plavat. Ve skále je doma, ale ve vodě je bezbranný.

Jak jsem se tam nachomýtl já, to ani nevím. Vytáhl jsem ho na poslední chvíli. A od té doby mám krásný stříbrný kahan, dárek od permoníků. Když jej zapálím, hezky si přede... Přivřu oči a slyším pohádky o permonících, Světýlkovi a Fousovi.

Číst více
249 Kč doporučená cena
nedostupné

detailní informace

Počet stran 128
Datum vydání 29.02.2016
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,472 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Atila Vörös
EAN 9788026608844
Věk od 5
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

autor knihy

Rudolf Lukeš Rudolf Lukeš

Rudolf Lukeš


Rudolf Lukeš se narodil v Praze, vystudoval gymnázium a poté ČVUT a architekturu na AVU v ateliéru profesora Jaroslava Fragnera. Brzy začal pracovat jako hlavní filmový architekt na Barrandově. Po roce 1948 však odmítl vstoupit do KSČ a byl propuštěn z práce. V šedesátých letech pak se svými návrhy prostorových leporel anonymně vyhrál soutěž nakladatelství Artia, a tak jeho knihy vycházely po celém světě, jen u nás ne. Díky nakladatelství Albatros se s nimi nyní mohou konečně seznámit i české děti.

zobrazit profil autora