Jídlo pro radost

Proč jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme

Eva Ferrarová

Bez jídla se neobejdeme.

PROČ? jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme?

PROČ nám chutná to, co nám chutná?

PROČ je jídlo a pití v rituálech každého náboženství?

PROČ se bráníme neznámým jídlům?

PROČ jsme zvyklí stolovat společně?

PROČ hledáme „čisté“ jídlo?

PROČ jsme některé cizí potraviny či pokrmy přijali a některé ne?

Odpovědi na tyto otázky by nám měly pomoci pochopit minulost a přítomnost vztahu člověka k jídlu a najít ta správná řešení i pro budoucnost, až sníme to, co máme.

PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., vystudovala v Itálii, získala doktorský titul v oboru kulturní antropologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se antropologií jídla, je autorkou odborných článků. Na Ústavu etnologie FF UK přednáší Antropologii jídla.

Číst více
399 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 240
Datum vydání 03.06.2021
Formát 165x235 mm
Hmotnost 0,707 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Aleš Čuma
EAN 9788026616290
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

recenze

iliteratura.cz - Jídlo pro radost


První obsáhlá česká kniha o antropologii jídla sice trpí několika nedostatky, ale pro získání úvodních informací o tématu není špatná. Čtenáři například prozradí, jaký je vztah mezi mormony a kofeinem, čarodějnicemi a solí nebo bobry a křesťanským půstem...

autor knihy

Eva Ferrarová Eva Ferrarová

Eva Ferrarová


Vyučuje antropologii jídla na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy jako rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace. Je autorkou knihy Italská kuchařka – recepty tetiček a babiček. Svůj dvacetiletý pobyt v Itálii, kde vystudovala, zúročila i v úspěšných učebnicích italštiny, které vydalo nakladatelství Edika. Jejími koníčky jsou vaření a zahradničení. Žije v Praze.

zobrazit profil autora